Handzuš cíti, že má poslednú šancu na zisk Stanleyho pohára

12.06.2013 Celý región

Chicago 12. júna (TASR) - Pre Michala Handzuša bude tohtoročné finále play off NHL jednou z posledných príležitostí získať vytúžený Stanleyho pohár. Skúsený slovenský hokejista sa vo vyraďovačke dosiaľ najďalej prebojoval v roku 2004, keď s Philadelphiou stroskotal vo finále Východnej konferencie na neskoršom šampiónovi z Tampy Bay, odvtedy jeho klub nikdy neprešiel cez prvé kolo. Až po jarnej výmene zo San Jose do Chicaga sa zvýšili jeho šance na zisk trofeje, najlepší tím základnej časti a víťaz Prezidentskej trofeje o ňu zabojuje s Bostonom.

"Chcel som pohár vyhrať, keď som mal 22 rokov a rovnako po ňom túžim teraz ako 36-ročný. Neskrývam, že sa mi teraz naskytá možno posledná šanca na jeho zisk," uvedomuje si Handzuš, ktorému dal tréner Joel Quenneville priestor v strede druhého útoku Blackhawks a ostrieľaný center sa ponúknutej šance skvele chopil. V novom pôsobisku herne ožil, v 17 vystúpeniach v play off nazbieral dva góly a sedem asistencií. "Beriem to ako zábavu. Chcete hrať na najvyššej úrovni, pomôcť tímu a cítiť sa byť užitočný. V tomto momente sa však vôbec nepozerám na vlastné štatistiky, cítim sa spokojný už tým, že vyhrávame. Nie je to o individualitách, ale o kolektíve," vyslovil sa pred finálovými zápoleniami pre zámorské médiá.

Aj spoluhráči by Handzušovi trofej dopriali. Vo finále tak budú mať extra motiváciu. "Musíme zo seba vyžmýkať maximum a to hlavne pre takých hráčov, akými sú Jamal Mayers, Michal Rozsíval či Michal Handzuš," vyhlásil pre Chicago Sun-Times útočník "jastrabov" Andrew Shaw. "Pohybujú sa v NHL už dlhé roky a nikdy nezískali Stanley Cup. Svedčí to o tom, že je naozaj náročné dostať sa až tak ďaleko. Chceme to vyhrať najmä pre nich."

Väčšinu play off odohral Handzuš vo formácii po boku krajana Mariána Hossu a Kanaďana Patricka Sharpa. Na utorkovom tréningu však Quenneville skúšal nové zloženia útokov, Banskobystričan centroval lajnu s Bryanom Bickellom a Patrickom Kaneom, kým Hossa so Sharpom sa presunuli ku kapitánovi Jonathanovi Toewsovi. Tréner Chicaga naznačil, že tieto kombinácie by mohli lepšie fungovať na prepracovanú defenzívu Bruins, ktorej velí Slovák Zdeno Chára. "Chceme, aby boli útoky vyvážené. V priebehu série sa to samozrejme môže rôznymi scenármi vyvíjať a ich zloženie sa môže meniť," vysvetlil Quenneville. Kane sa na nového "parťáka" v útoku teší. "Už sme s Handzušom v minulosti spolu nastupovali, hral som s ním možno 15-20 zápasov," povedal americký krídelník pre Boston Globe. Finálová séria štartuje v noci na štvrtok na ľade Chicaga.
 

Vyberte región